havkajaksiden Sidste nyt  Foto/turberetning  Links  Pakkeliste Udstyr Begynder ? Logbog Div Om

Udstyr

Kajak

Kajakudstyr

Telt

Liggeunderlag

Hovedpude

Kogegrej

 

 

 

               

 

 

Kajak

Nuværende kajak             

Efter et år i kajakklubbens Nordkapp var det tid til ny kajak, det er svært at ro i en kajak med ror når man skal undervise på roskole i kajak med finne, derudover er jeg er begyndt at lege og udforske grænser noget mere og det duer Origoen ikke til, den er god til at sejle lige ud. En kajak der kan alt findes ikke, så der er skal altid gås på kompromis, men Explorer kajakken mener jeg kommer tæt på, den rummer en fantastisk masse grej, det gør hvad man beder det om, er forudsigelig og svigter ikke, er rimelig retningsstabil, er fantastisk i stort vand med bølger og bliver bare bedre jo vildere vandet bliver, det er et solidt skib men også tungt, en sprinter er det ikke men giv det nogle bølger og smilet kommer hurtigt frem, har super surf egenskaber.

 

Ekspiditionsbåden fra Nigel Dennis
Beskrivelse:

Ekspeditionskajakken fra Nigel Dennis. Romany Explorer er en ideel kajak til mellem og store roere. Designet som ekspeditionskajak har den en stor lasteevne, men beholder mange af de gode manøvreegenskaber fra Romany'en og er bortset fra de tekniske data stort set identisk. Explorer findes yderligere i en Low volume og en high volume udgave.
Længde: 540 cm
Bredde: 54 cm
Vægt: 25,5 kg
Opbevaringskapacitet:
Bovrum: 58 liter
Dagrum: 39 liter
Agterrum: 60 liter

Til top

Kajak nr. 3        Origo        Roneklint-kajakcenter.dk

 

 

Min erfaring:

Jeg søgte en langturskajak, så mine krav er at den skal være stabil, gå godt i bølger fra alle retninger, som er meget retningsstabil, har et godt rorsystem, og som er rimelig hurtig, god plads til oppakning til en uge eller mere og med store luger som letter pakningen. Mine erfaringer med Origoen  er gode, den er meget stabil, hurtig, går godt i bølger (har prøvet op til ½ meter) er dejlig retningsstabil, et ok rorsystem, smart trinløst fodpedal system, handskerum foran cockpit er for småt, bagerste rum ved ror er svært at udnytte optimalt, så jeg fjerner skottet og får et stort rum, samlekvalitet/finish er ikke på tysk Lettmann niveau. Pakvolumen er næsten som Eski 550 (- 6 liter). Origo kajakken er tæt på at være den perfekte kajak til mig og jeg er glad for den, MEN det er langturs kajak der kan æde kilometer (sømil) på en hurtig og behagelig måde og ikke en livlig kajak der er god at lege i bølgerne med.

Producentens beskrivelse:

Ny glasfiberkajak fra norske Cobold Kayaks. Dette er kajakken, som både tilfredsstiller begynderen og den mere øvede roer. Langt cockpit, som gør den let at entre og komme ud af, uden at det slækker på kontakten til kajakken. Bemærk de fine lugeløsninger til både bagage og småting. Godt pedalsystem. Origo er forberedt for katamarankoblinger - mere herom ved selvsyn. Størrelsesmæssigt til de mellemstore til større roere. Modellerne sælger vi med kevlarforstærkning i hele bunden indvendigt.

Længde: 556 cm.     Brede: 52 cm.     Vægt: 22 - 25 kg.     Volumen: 385 Liter 

( front 77 liter, cockpit 186 liter inkl. åben rum bag sæde ca. 10 - 12 liter, bag 106 liter, lille rum ved ror 12 liter   )

Til top

Kajak nr. 2          Lettmann Eski 550    http://www.kajak.dk/

Min erfaring:

En god mellem kajak, plads nok på langtur, gode vandtætte luger, behageligt fodstøtten, går godt i bølger, men er dog lidt for følsom i bølger der kommer skråt bagfra.

Producentens beskrivelse:

Eski er en serie rigtig gode glasfiber havkajakker fra tyske Lettmann. Eski 475 er lavet til mindre og mellemstore personer, mens Eski 500, 525, 530 og 550 er lavet til mellemstore og større personer. 
Kajakkerne udmærker sig ved at have et rigtig godt glid gennem vandet med Eski 530 som den hurtigste. Både primær og sekundær stabilitet er rimelig høj, primær stabiliteten i Eski 530 er dog lavere end for de andre modeller.
Eski 475 er meget manøvredygtig og let at håndtere, også selv om den ikke er lastet. Eski 475 har et mindre cockpit og er smallere, hvilket gør den perfekt til mindre roere.
Eski 500 er kompakt i størrelsen, men har samme størrelse cockpit som Eski 525 og 550. Eski 500 laster lidt mindre end 525, men har næsten samme vandlinie-længde og dermed næsten samme hastighed som 525. Eski 500 er et godt valg, hvis du ønsker en rimelig kompakt kajak, men uden at pladsen bliver alt for trang.
Eski 525 har en stor lasteevne, god stabilitet, høj retningsstabilitet og god hastighed pga. en lang vandlinie. En rigtig god allround kajak.
Eski 530 er mere rund i bunden og dermed hurtigere, men også mere ustabil. Den er utrolig neutral i sidevind og går rigtig godt i bølger. Eski 530 er lavet til dem, der vil have fart,  udfordring og sejlglæde. Men hvis du går efter stor stabilitet, så glem Eski 530 igen.
Eski 550 er lidt længere og har mere volumen end Eski 525, men cockpitåbningen er ca. samme størrelse. Eski 550 har ligesom Eski 530 også oval gummiluge forrest, hvilket gør den nemmere at pakke. Eski 550 er en rigtig god langturskajak og kajakken til dem, der gerne vil have stor volumen.
Alle kajakkerne er udstyret med dæksliner, store gummiluger og et rigtig godt rorsystem. Roret kan klappes helt op på bagdækket og fodpedalerne giver fast støtte til fødderne samtidig med fuld kontrol over roret. 
Eski kajakkerne er som standard lavet i Diolen-glasfiber med sandwichmaterialer og højkvalitets polyester (DCS = Diolen Composite System). Diolen har en højere brudstyrke end den traditionelle glasfiber, som ellers bliver brugt til mange kajakker i denne prisklasse.

Til top

Min første kajak       Orca 16     http://www.kajak.dk/

Min erfaring:

Stabil, let at padle, fodstøtte til ror ikke optimalt, fik tit krampe, luger er ikke tætte, men ellers en god begynder kajak der ikke svigter dig.

Producentens beskrivelse:


Orca er en alsidig havkajak. Den er manøvredygtig, surfer rigtig godt i medbølger og er i det hele taget stabil og nem at ro. Disse gode egenskaber skyldes, at Orca er lidt kortere end gennemsnittet og har en knækspant skrogfacon. Til gengæld mister du lidt af tophastigheden i forhold til længere og slankere kajakker. Det har dog kun marginal betydning for farten ved et almindeligt tur-tempo.
Skroget er bygget i en 3-lags sandwich konstruktion og har således en god stivhed og formstabilitet. Sæde, fodstøtte og lårstøtter kan indstilles individuelt og rygstøtten kan strammes og løsnes, mens du sidder i kajakken. Det giver en virkelig god siddekomfort og god kontakt med kajakken. Cockpitåbningen er aflang og fordækket rimelig højt, hvilket gør ind- og udstigning let.
Orca har som standard ror, som kan vippes op på bagdækket, og en rigtig god fodstøtte.

Længde 465 cm, bredde 60 cm, cockpit indvendigt 82 x 40 cm, største højde fordæk 34 cm, største højde bagdæk 25 cm, 2 skot + luger, dæksliner, bærehåndtag, ror, lasteevne: 135 kg. 

Til top

 

Kajakudstyr

Dette er mit valg:

Spaydeck / Svamp til lidt vand / Pagaj / Ekstra pagaj / Lille vandtæt pose til energi bar mm / Vand flaske / Paddlefloat

Svømmevest / Fløjte / Nødblus / Mobiltelefon og holder fastgjort til redningsvest / Kompas (1 på kajakken & et lille et i vesten)

Kort  Padle tøj  ( se pakkeliste ) / Kasket / Solbriller / GPS / Pumpe / Trækline-cowtail

Se eventuelt mere under pakkeliste.

Til top

 

Telt

Til Helgelandsturen måtte jeg vælge nyt telt da det gamle var for tungt samt for kort til en stor dun sovepose, jeg ville støde på inderteltet og dermed få en fugtig sovepose. Helsport Ringstind 2 light er ikke det perfekte telt, men det er ok. Det er langt nok og så er højden god nok til at jeg sidde og tage tøj på uden at støde på loftet. Har problemer med knækkede teltstænger. Leder stadig efter det perfekte telt.

 

Helsport Ringstind 2 light

Vægt: 1,6 kg
Liggelængde: 250 cm
Apsis bredde: 60 cm
Siddehøjde: 110 cm
Stang: Scandium Superpole FC, 38 cm stanglængde
- 5 års produktgaranti
- 10 års garanti for levering af reservedele og reperation


Forbedret ventilation i 2011 modellen
I 2011 er Helsports Pro telte blevet udstyret med en bedre ventilation, idet fodenden har fået en for modellen individuel tilpasset luftkanal med myggenet, således at luft passerer lettere igennem teltet.
Derved trækkes kondens lettere ud af teltet og en bedre søvn sikres.

Helsport Ringstind 2 light er en ny og opdateret model af denne klassiker, hvor særligt stoffet er blevet stærkere og mere modstandsdygtig.
Hidtil har der været brugt Helsport Superlight 1000 stof i yderteltet, hvor der i denne nye udgave benyttes det nye og stærkere Helsport Superlight 20D.
Derfor vil teltet fremover behæftes med betegnelsen Light.

I konstruktionen af modellen er der ogstå tænkt på belysningen inden i teltet, hvorfor årets model fremstår 2 farvet således at der på teltets korte side er en lysere nuance af den grønne farve.
Dertil er inderteltets farve ligeledes ændret fra orange til en mere gul farve, for at give brugeren en bedre fornemmelse af teltet.

Overseglet har som noget ganske nyt både silicone belægning på undersiden og nu også på oversiden.

En rigtig letvægter til den som tæller gram! Med en vægt langt under 2kg egner Ringstind sig særdeles godt til de fleste ture til fods, i kano eller på cykel.
Ringstind er udviklet for at tilfredsstille alle som ønsker lav vægt og lille sammenpakket volumen, samt lidt bagagerum, god ventilation og stor sideåbning.

Ringstind har også Helsports nye unikke ventilationssystem som du let kan betjene fra indersiden af teltet, meget funktionelt når du ligger i ly for uvejret. Teltet har stor sideåbning og rum med plads til bagagen.

Har købt ny teltstang da helsports egne knækkede hele tiden !

Til top

Exped teltet var jeg meget glad for men det var for lille og inderteltet sugede fugt så hvis soveposen kom i kontakt blev den våd.

Jeg vender nok tilbage til Exped på et senere tidspunkt.

Ting som jeg finder vigtige ved et telt som skal bruges  til lejerpladser i skærgården.

 1. Let at slå op, ikke for mange stænger.

 2. Kan stå uden pløkker.

 3. Inder telt der kan tages ned først eller hæftes på til sidst hvis det regner.

 4. Indgang i begge siden så man ikke skal kravle over alle sine ting når man skal ud eller ind.

 5. Tørresnor i inder telt + lommer i siden.

 6. Lille grundplan.

 7. Udhæng over inder teltet så det ikke regner ind i det ved åben ydertelt.

 8. God stor apsis til udstyr og til ophold ved regnvejr.

Mit valg faldt på er et Exped, Auriga fra Toursport

Den store apsis og udhæng over inder telt har måtte vige for det lille grundplan som jeg finder meget vigtigt, til gengæld kan apsis/udhæng problemet løses med en letvægts presenning/oversejl som jo kun er nødvendig i kraftig regnvejr. Efter en uges brug er jeg tilfreds med valget

Producentens beskrivelse:

Står du og mangler et let, gennemtænkt og ikke alt for dyrt tomandstelt, er Exped's Auriga et godt bud: Her får du et kuppeltelt med to apsis'er, optimal pladsudnyttelse, qua stejle vægge, og masser af vindstabilitet. Og hvis du er den utålmodige type, så bemærk at Auriga ikke bare er hurtigt at sætte op - ca. 2 min -, men også kan flyttes rundt samlet, til den helt rigtige plet. Yderligere detaljer som du finder på Exped's telte er: Farvekodede stænger, No-See-Um myggenet, selvlysende YKK lynlåse med den glatte side ud, så skidtet ikke samler sig, forstærkede stresspunkter, specialspænde på bardunerne så disse kan fæstnes rundt m f.eks. træer - uden brug af knuder - og syninger med en tråd der udvider og tætner huller i materialet når den bliver våd. Med ekstra barduner og kraftige sikkerhedsstropper er det bare at tøjre Auriga og få dig en god nats søvn. Auriga er bygget over to aluminiumsbuer i DAC 7001-T6 aluminium; en af markedets stærkeste og et materiale som vender tilbage til sin oprindelige form, selv når det har været udsat for hård vind. Både indertelt og oversejl er udført i UV-resistent, brandhæmmende ripstop polyester - oversejlet med en PU-coating. Inderteltets grundplan er på 2.8 m² og dets apsis på 2.3 m². Alt inklusive vejer teltet 3.2 kilo og måler sammenpakket 42 x 15 cm: Et ideelt telt til cykelferie og kortere  vandreture i 3 sæsoner. 5 års garanti på materiale og fabirkationsfejl. Kommer i farverne grøn og rød.
 

 • Suveræn pladsudnyttelse

 • Hurtig opsætning.

 • Kan flyttes samlet.

 • Oversejl/indertelt kan anvendes separat.

 • Farvekodede stænger

 • No-See-Um myggenet.

 • Selvlysende YKK lynlåse.

 • Specialspænde på barduner

 • DAC 7001-T6 aluminium

 • Brandhæmmende og UV-resistent materiale.

 • Lav vægt: Ca. 3.2 kilo

 • 5 års garanti.

 • Reparationssæt medfølger.

 • Til top

   

  Liggeunderlag

  Et mindre og varmere liggeunder er det også blevet til. Er lidt besværligt at pumpe op men eller er jeg super glad for det.

  Liggeunderlag Exped DOWNMAT 7 PUMP
  Exped har lavet et liggeunderlag med dunfyld, hvilket sænker varmetabet dramatisk, sammenlignet med et almindeligt oppusteligt liggeunderlag. Tykkelsen på liggeunderlaget giver også en meget bedre og mere behagelig liggekomfort, især på ujævn grund.

  Exped Downmat 7 Pump liggeunderlag har to ventiler, en til at suge luft ind med og en til lukke luften ud igen. Downmat pumpes op ved at man pumper på med begge hænder på selve liggeunderlaget, derved undgår man at skulle puste og dunene har heller ikke godt af fugten i vores ånde. Begge ventiler er flade og meget holdbare. Det tager ca. 1 minut at puste Downmat op.

  Lette skumblokke i enderne af liggeunderlaget, sørger for at dunene ikke kan skifte kammer. Hvis dunene på et tidspunkt samler sig for meget i den ene ende, så kan man nemt ryste dem på plads igen. Liggeunderlaget er lavet i lamineret polyester og er meget holdbart, lufttæt og vandafvisende. Toppens overflade er børstet polyester som giver en lidt ru overflade, så du ikke glider af liggeunderlaget i løbet af natten. Downmat er lavet i sort overflade og grå bund, da mørke farver tørre hurtigere hvis det skulle blive vådt. Alle samlingerne er svejset og giver liggeunderlaget en meget god holdbarhed.
  To løkker i hovedenden kan bruges til at sikre pakposen til liggeunderlaget, hvis man bruger pakposen til hovedpude.

  Test har vist, at almindelige selvoppustelige liggeunderlag taber 3 gange så meget varme til underlaget, som Downmat.
  Exped bruger kun IDFL-certificerede gåsedun, som er behandlet så de kan tåle den fugt, som uundgåeligt vil komme ind i liggeunderlaget.

  Tekniske specifikationer.
  - Dimensioner: 183 x 52 x 7 cm
  - Vægt 880 gram
  - Dimensioner pakket: 23 x 16 cm
  - Fyldvægt 170 gram
  - Temperatur -24 grader

  Til top

   

  Hovedpude

  Har ikke funder den perfekte hoved pude, men hvis man kombinerer disse 2 har man ee rimeligt god hovedpude

  Air Core - oppustelig pude

  Beskrivelse: Til dem der ikke ønsker at gå på kompromis, har Cocoon her udviklet en oppustelig hovedpude med et blødt lag af 1.klasses syntetisk fyld. Dette giver støtte og komfort som en god syntetisk pude og samtidig minimal pakvolumen.

  Findes i to modeller:
  Air Core 33x43cm. Vægt: 185 gram
  Air Core Ultralight 33x43cm. Vægt: 105 gram(Blå)
   

  Therm-a-rest Hovedpude de luxe. Den lille ekstra luksus på turen. Blød microfiber med polyesterfyld. Betrækket har en lomme hvori det er muligt at lægge yderlig tøj ind i for mere fylde. Kan pakkes sammen til halv størrelse med hjælp af et snoretræk.

  Til top

   

  Kogegrej

  Begge har fordele og ulemper så det er turens karakter der bestemmer hvilken der kommer med.

  Det er vist de færreste campister og trekking-folk, der ikke kender til det hæderkronede svenske firma, Trangia, der for få år siden fejrede deres 50 års jubilæum. Hermed skriver Trangia sig ind i historien med en lang række enkle, men særdeles driftssikre og komplette stormkøkkener for en eller to personer.
  Topersoners udgaven indeholder en nedre læskærm af aluminium med plads til sprit- eller gasbrænder, en øvre vindskærm, ligeledes i aluminium, to gryder af forskellig størrelse, en pande (der også fungerer som låg), spritbrænder med sparering til regulering af flammen, håndtag til gryder og endelig en pakrem, der fikst holder sammen på sagerne. Dermed er køkkenet klar til brug - alt, hvad du derudover behøver er sprit!
  Hele herligheden pakkes sammen i den nederste læskærm og lukkes med låget, og således er køkkenets samlede pakkevolumen ganske lille. Køkkenerne fås i en række forskellige udgaver, alt efter ens behov, og hvilke type gryder og pander, man ønsker.
  Der er fortsat ikke noget fjeldkøkken, der i driftssikkerhed, stabilitet og kvalitet er bedre en Trangia. Ønskes et mere effektivt køkken, kan forskellige benzin- eller gasbrændere naturligvis indbygges.

  Til top

   

  Jetboil Zip

   
  • Vægt: 345 g.

  • Gryde og gasdåse stabilisator medfølger (ca. 20 g.)

  • Kogetid for 0,5L er 2,5 min.

  • Aluminiums kogekar på 0,8L

  • Måler: 104 mm x 165 mm

   

  Jetboil Jetboil Zip

  Jetboil Zip er en lille ny udgave af den populære Flash. Zip er et effektivt alt i et kogesæt med brænder, heatexchanger og kogekar. Jetboil benytter en FluxRing heatexchanger, der fanger og fokuserer brænderens varme, hvilket gør at brænderen er meget effektiv. Selve kogekaret kan rumme 0,8 liter og har fået en neopren foring. Der er sat et solidt håndtag på siden, for nemmere håndtering af det fyldte kogekar. I det kraftige låg er der et lille hul til at hælde vandet fra eller til at drikke fra. Zip bruger grundet den nye teknologi kun en 100 grams gasdåse til at koge 12 liter vand. Dette er det oplagte kogesæt til dagsture eller når du er alene på tur.
   

  Til top